Pages

Sup Tofu Telur

Menu simple je untuk hidangan tengahari, yang penting berkhasiat dan suami serta anak-anak suka. Ummi masak sup tofu telur je, buat kuah lebih sikit supaya baby faiq pun boleh makan. Dulu pernah buat sekali tapi tofu tu digoreng sekejap, rania dengan a.iman tak berapa gemar. So kali ni, ummi tak goreng nampak tofu lebih menarik sebab licin dan suci murni je warna tofu. Tak sangka licin hari ini. Resepinyer mudah jer, jom ummi kongsikan supaya esok2 nak buat lagi senang refer je kat sini. Nanti Rania dah besar, refer blog ummi tau. Kalau ummi tulis kat buku, gerenti buku ke mana resepi pun entah ke mana.
Bahan-Bahan :

2 ulas bawang putih - dihiris
3 ulas bawang merah - dihiris
1/2 inci halia - dihiris
2 paket tofu telur



1 btg. carrot- sederhana besar
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1/2 kiub pati ayam
1 biji telur
3 cwn air/secukupnya

1/2 btng lada merah- di hiris serong
sedikit daun sup dan daun bawang- utk tabur


* Caranya :  


1. Potong tofu setebal 1 inci dan ketepikan, dan carrot... ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bwng putih, bawang merah dan halia 
3. Masukkan sedikit air dan masukkan serbuk lada hitam, kacau sebati dan masukkan sos tiram dan kiub pati ayam...kacau lagi.
4. Masukkan bahan2 yg dipotong dan hirisan cili merah, tambahkan air selebihnya..pecahkan telur dan gaul sekali sekala.
5. Masukkan tofu yg di potong tadi.
6. Kacau sekali sekala dan perasakan. 


Sekiranya dah ok, matikan api dan bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburkan bersama daun bawang dan daun sup yang telah dicincang.

Selamat menjamu selera.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...